ZAVIČAJNA NASTAVA
Provođenje projekta Zavičajne nastave u osnovnim i srednjim školama diljem Istarske županije započelo je 2015. / 2016. šk. godinu. Tehnička škola Pula je u projektu četiri godine.
Ovogodišnji projekt Čuvari tradicije uspješno je proveden i prezentiran na Festivalu zavičajnosti koji se održao u Poreču 26.svibnja 2023.g.
Cilj ovogodišnjeg projekta je bio „oživiti” stare istarske recepte iz priča starijih stanovnika Istre, te izraditi digitalnu knjižicu starih recepata, konoba i tradicionalnih jela, kao važan segment turističke valorizacije uz isticanje ekoloških smjernica održivosti. Usmena predaja recepata starih nona i nonića važan je dio očuvanja tradicije.
Naša grupa Zavičajne povijesti, u kojoj su sudjelovali učenici 3. r. arhitektonskog tehničara sa svojom voditeljicom projekta Petrom Nemet, prof. savj. geografije i povijesti, posjetili su 5 lokaliteta Istre i izabrali "čuvare tradicije ". Učenici su u projektu koristili interdisciplinarni pristup učenju novih sadržaja i razvijali interes prema kulturnoj i povijesnoj baštini svoga zavičaja.
Prva postaja bila je DegusStazione u Taru, Kuća tradicijske gastronomije , gdje su učenici , u pratnji domaće voditeljice Meri Prenc upoznali povijest istarske gastronomije kroz 9 komponenti hrane: maslinovo ulje, tartufi, slastice, sir, kobasice , riba , ljekovito bilje, tjestenina i vina. Učenici su prethodno upoznali literaturu iz povijesti Istre i upoznali sve naše vladare kroz povijesna razdoblja . Kako su se smjenjivali vladari tako se i hrana istarskog seljaka prilagođavala vremenu i prostoru.
Kuća Maraston u Vižinadi ponudila je grupi učenika ugodno iskustvo i znanje o važnom vinarskom kraju i kraju bogatih manifestacija , posebno u pripremi slastica kao što su kroštule, cukerančići i bucolaj. Učenici su upoznali i važnost Vižinade kao rodnog mjesta Carlotte Grisi , poznate Giselle te naučili i nekoliko plesnih baletnih koraka.
Nakon otkivanja tajni Istre koja je dugo bila pod vlašću Mlečana , ostale grupe učenika imale su zadatak istražiti Habsburšku Istru. Posjet Kući od kobasic u Sv. Petru u Šumi i OPG-u Franjul , je bio prekrasno i zasitno iskustvo. Nezaboravne priče domaćina, gdina Branka Franjula i njegove supruge Ljubice o obiteljskoj tradiciji pravljenja kobasica , te načelnika Bratulića o vitezovima od kobasica te projektima i manifestacijama koje obogaćuju ponudu središnje Istre , zauvijek će biti dio ovoga projekta. Domaćini su pokazali kako spoj tradicije i moderne tehnologije može doprinijeti održivom razvoju prostora. Naša Lucija Jurišić je bila pravi domaćin uz navedene obitelji i pokazala nam da je ovaj kraj bogat svojom povijesti i gastronomijom do danas. Posebno privlači zbog nedavno održane manifestacije S kobasicom u Europu čiji je cilj sačuvati stare recepture i zaštititi izvornost proizvoda. Tako će se privući i mlade ljude da nasele prostor , a održavanjem tradicije pomoći revitalizaciji zavičaja. Poseban je taj kraj gdje smo naišli i na najzapadniji nalaz glagoljice u svijetu.
Nakon degustacije raznih kobasica sa paprom, ružmarinom , tartufima i dr. dočekali su nas na carski način i voditelji ugostiteljskog objekta Peron 2 u Cerovlju, gdin i gđa Armando Lušetić i i Marija Lančić Lušetić. Naime, tu je car Franjo Josip dolazio željeznicom u Istru. Objekt je odmah uz prugu pa je simbolično dobio ime Peron 2 po tome. Ovdje su nas upoznali sa zavičajnim dijalektom koji njeguju i kojeg su "ubacili" u svoj menu. Pizze na 7 načina sa istarskim delicijama (sirom, kobasicama, tartufima i dr.) ostavile su nas sitima i zadovoljnima.
Nakon terenskog dijela projekta , uslijedila je obrada svih prikupljenih podataka (slika, priča, recepata..) koje su naši učenici Antea, Mia, Anja, Lucija, Emin, Katarina, Ana, Natali, Marin, David, Tara, Nika, Barbara i Klara uspješno posložili i produkt je naša knjižnica u prilogu. Knjižicu je samostalno dizajnirala učenica Antea Baričević, a video sa posjetima lokalitetima izradila je učenica Mia Mijatović. Na Festivalu zavičajnosti učenici su uspješno prezentirali svoj rad, počastili kobasicama OPG-a Franjul i kroštulama tete Vesne, sve prisutne i sretno završili jednu lijepu priču o svome zavičaju. Cilj je promovirati Čuvare tradicije i na državnoj razini u sklopu još jednoga projekta škole.
Gastronomska tradicija i konobe Istre dio su naše povijesti. Važno je prenositi znanja i stare recepture za buduće generacije. Tako se čuva nematerijalna povijesno- kulturna baština.
Uživajte u knjižici i našim fotografijama.
Obrazovanje |
• Ministarstvo Znanost... |
• Agencija za strukovn... |
• Agencija za odgoj i ... |
• Postani student |
• Nacionalni centar za... |
• Portal za škole |
• matura.hr |
• Festival znanosti |
• Edutorij |
Dnevni tisak |
« Svibanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |